zaterdag 23 mei 2020

Pandemieën, een verhaal van alle tijden

Het coronavirus richt wereldwijd een ravage aan. Er zijn naar schatting zo’n 275 000 mensen omgekomen wereldwijd door het virus. De herkomst van het virus is nog steeds niet zeker. Het dodental is niet normaal hoog, maar niet ongezien in de geschiedenis. Het coronavirus is zelfs niet de meest dodelijke pandemie.
Ik zet voor jullie even alle pandemieën op een rijtje.


           1. De Pest van Justinianus (541 na Ch.) 

De Pest van Justinianus was een pandemie die het Oost – Romeinse of Byzantijnse Rijk in de jaren 541 na Christus trof. Op dat moment was keizer Justinianus aan de macht. Hijzelf zou niet de veroorzaker zijn geweest, maar was wel getroffen door het virus. Hij zou in tegenstelling tot vele andere ongelukkigen wel genezen zijn. De ziekte werd verspreid door ratten, vlooien en luizen. Je kon de ziekte vergelijken met de builenpest, dat is dezelfde ziekte die 800 jaar later de Zwarte Dood veroorzaakte. Het virus zou vooral verwoestend zijn geweest in Constantinopel, de hoofdstad van het Oost – Romeinse rijk. 
De pest van Justinianus zou voor 25 – 50 miljoen doden hebben gezorgd. 


 2. De Zwarte Dood (1347)

De Zwarte Dood is een pandemie die van 1347 – 1351/1352 woede in Europa en vele slachtoffers maakte. Door de Zwarte Dood zijn maar liefst 1 op de 3 Europeanen omgekomen. Wereldwijd zou dat gaan over 75 – 200 miljoen doden. De pest kwam net zoals het coronaviurs overwaaien uit Azië. De ziekte werd vermoedelijk verspreid door ratten en vlooien. De Vlaamse steden stonken naar de lijken die op straat lagen te ontbinden. In de zoektocht naar de zondebok werden vooral de Joden verdacht omdat ze het minste door de ziekte zouden getroffen zijn. De Joden werden dan ook gemarteld en vermoord doordat men dacht dat ze de oorzaak waren van deze pandemie. 


3. De Russische griep (1889)

Deze griep werd voor het eerst aangetroffen in Sint – Petersburg, de toenmalige hoofdstad van Rusland. Dat was in het jaar 1889. Er waren wereldwijd ruim 1 miljoen mensen overleden aan deze griep. Door de snelle groei van steden en de uitbouw van de spoorwegen kon de ziekte zich makkelijk verspreiden. De Russische griep is de eerste grieppandemie. 


4. De Spaanse griep (1918)

Ja hoor, je leest het goed. In het laatste jaar van Wereldoorlog 1 brak de Spaanse griep uit. 20 – 100 miljoen mensen kwamen om. Er waren toen al zoveel slachtoffers van de oorlog en alsof dat nog niet genoeg was, brak de Spaanse griep ook nog eens uit. De Spaanse griep is de meest dodelijke grieppandemie ooit. 
De griep wordt de Spaanse griep genoemd, omdat de Spaanse kranten er eerst over berichtten. Over de oorsprong van de griep doen er zich 3 theorieën de ronde. 
Volgens een eerste theorie zou het een gemuteerd varkensvirus uit China zijn. 
Een tweede theorie zegt dan weer dan het een vogelvirus was dat spontaan muteerde. 
De laatste theorie zegt dat de griep van de mensen komt. Ze zou voor het eerst zijn ontdekt in een Brits legerhospitaal in het Noorden van Frankrijk. Daar zouden artsen rond die tijd een soort bronchitis vastgesteld hebben. 


5. HIV/AIDS (1981)

Het Coronavirus is niet de enige pandemie die vandaag wereldwijd toeslaat. Het Hiv-virus, dat aids veroorzaakt, is na al die tijd nog altijd niet verdwenen. Er zouden naar schatting tussen de 25 – 35 miljoen mensen gestorven zijn aan dit virus. Vooral in Afrikaanse landen zou het verwoestend zijn geweest. Aids werd voor het eerst in 1981 geregistreerd. Het virus wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Momenteel bestaat er nog geen vaccin tegen het virus. 

Ik vond dit heel interessant om over te schrijven en om er over te lezen. Ik ben wel geïnteresseerd in de geschiedenis van vele dingen. Ik heb in ieder geval veel bijgeleerd door het maken van deze post!

Enjoy reading and stay safe!

Liefs Sophie



Bronnenlijst:

Pest van Justinianus. Geraadpleegd op 22 mei 2020 via:https://nl.wikipedia.org/wiki/Pest_van_Justinianus

De Zwarte Dood. Geraadpleegd op 22 mei 2020 via:https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood

De Russische griep. Geraadpleegd op 23 mei 2020 via:https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_griep

De Spaanse griep. Geraadpleegd op 23 mei 2020 via:https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep

HIV. Geraadpleegd op 23 mei 2020 via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hiv






2 opmerkingen:

  1. Leuk om wat meer te lezen over de geschiedenis! zo leren we ook weer iets bij, tof idee! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Sophie,
    interessant dat je een opsomming maakt van de pandemieën en dit met het dodental. Zo kan je vanuit een beknopte uitleg toch een vergelijking maken.
    Groetjes, Axana

    BeantwoordenVerwijderen